Telefon : 0772 084 433     |     Email : contact@sttage.ro

MENIU EXTINS

Secretele Etanșeității la Aer în Casele Pasive: Fundamentele unei Locuințe Eficiente Energetic

decembrie 19, 2023

Secretele Etanșeității la Aer în Casele Pasive: Fundamentele unei Locuințe Eficiente Energetic

Când vorbim despre casele pasive, unul dintre elementele cheie care contribuie la eficiența energetică este etanșeitatea la aer. Este un aspect fundamental care influențează calitatea aerului, confortul termic și eficiența generală a locuinței. Acest articol explorează conceptele de bază ale etanșeității la aer în contextul caselor pasive, evidențiind beneficiile și importanța acestui aspect crucial pentru eficiența energetică.

Ce înseamnă Etanșeitatea la Aer?

Etanșeitatea la aer înseamnă capacitatea unei clădiri de a preveni scurgerile de aer nedorite și intrarea aerului necontrolat din exterior. În cazul caselor pasive, acest aspect devine esențial, deoarece menținerea unei bariere eficiente împotriva pierderilor de căldură sau răcire contribuie semnificativ la eficiența energetică.

Fundamentele Etanșeității la Aer în Casele Pasive

1. Izolație Avansată și Materiale de Construcție de Calitate

Un prim pas esențial în asigurarea etanșeității la aer în casele pasive este utilizarea unor materiale de construcție de calitate și cu proprietăți izolatoare avansate. Pereții, podelele și acoperișul trebuie să fie construite cu materiale care nu permit trecerea aerului necontrolat. Materialele izolante, cum ar fi spuma poliuretanică, ajută la crearea unei bariere eficiente împotriva pierderilor de căldură sau răcire.

2. Ferestre și Uși Eficiente din Punct de Vedere Energetic

Ferestrele și ușile reprezintă puncte vulnerabile în ceea ce privește etanșeitatea la aer. Optează pentru ferestre și uși eficiente din punct de vedere energetic, cu chedere etanșe și sticlă termopan. Acest lucru previne scurgerile de aer și ajută la menținerea unei temperaturi constante în interiorul casei.

3. Sisteme de Ventilație Controlată

Pentru a asigura un schimb adecvat de aer fără a compromite etanșeitatea, casele pasive utilizează sisteme de ventilație controlată. Acestea permit circulația controlată a aerului, asigurând un mediu sănătos și confortabil în interior. Sistemele moderne de recuperare a căldurii din aerul evacuat contribuie la menținerea eficienței energetice.

4. Lucrări de Construcție Precise și Etape Riguroase de Verificare

O construcție precisă și atent gestionată este crucială pentru etanșeitatea la aer. Lucrările de construcție trebuie să fie executate cu atenție, iar etapele de verificare să fie riguroase. Orice fisuri sau neregularități în structură pot afecta etanșeitatea, iar acestea trebuie remediate prompt pentru a asigura performanța optimă a casei.

5. Teste de Etanșeitate la Aer (Blower Door Test)

Un instrument esențial în evaluarea nivelului de etanșeitate la aer al unei case pasive este testul de etanșeitate la aer, cunoscut și sub denumirea de Blower Door Test. Acest test implică utilizarea unui dispozitiv special pentru a măsura cantitatea de aer care pătrunde sau scapă din clădire. Rezultatele testului oferă informații valoroase pentru a identifica și remedia eventualele probleme de etanșeitate.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole Similare de la Sttage

Contacteaza-ne pe WhatsAPP
1